Stížnost zřizovatelů Edukativní konopné kliniky dle Zákona č. 283/1993 Sb.

Krajské státní zastupitelství Brno, Mozartova  18/3, 60152 Brno
Na vědomí: Mgr. Tomáš Kotrys – advokát, zainteresovaní, OSZ Prostějov, OS Prostějov


V Praze dne 16. května 2011


Stížnost dle Zákona č. 283/1993 Sb. na nevhodné chování státního zástupce  OSZ Prostějov
Podáváme stížnost na nevhodné chování Okresního státního zástupce v Prostějově Mgr. Ivo Černíka, a to ve věci číslo jednací 2T 104/2010 projednávané u Okresního soudu v Prostějově, při hlavním líčení konaném ve dnech 26. a 27.10.2010, zejména pak při závěrečné řeči státního zástupce dne 26.10.2010. Stížnost jsme dříve nemohli zaslat, neboť jsme neměli filmovou a zvukovou nahrávku, která by naše tvrzení doložila, dnes tuto nahrávku vlastníme a můžeme ji doložit, protože zápis ze závěrečné řeči řadu výroků neobsahuje. Podle našeho mínění státní zástupce Mgr. Ivo Černík zaviněně porušil povinnost státního zástupce a svým chováním nebo jednáním ohrozil důvěru v činnost státního zastupitelství, v odbornost jeho postupu a snížil vážnost a důstojnost funkce státního zástupce.


Uvedené spatřujeme v tom, že státní zástupce Mgr. Ivo Černík:
•         Bagatelizoval výpovědi svědků obhajoby, obhájce i obžalovaného, když přitom navíc obsah jejich sdělení zjevně nechápal ani nepochopil, což mj. svědčí o jeho nedostatečné odbornosti , nevylučujeme však, že nepochopení pouze předstíral - neexistuje jediný důkaz domnívat se, že ze zabaveného léčivého konopí z výzkumnické farmy v Ospělově fotograficky a filmově dobře zdokumentovaného (více než 300 kg. květu a listí) zbylo OS Prostějov k propadnutí věci pouze cca 25 kg a k tomuto extrémnímu váhovému úbytku se odmítá vyjádřit!
•         Snižoval svými výroky lidskou důstojnost svědků a zejména obžalovaných, kdy obžalované Radomíře Dvořákové veřejně při závěrečné řeči sdělil, že navrhuje stažení její obžaloby, protože již byla dosti potrestána životem s obžalovaným manželem Dušanem Dvořákem. Dušan Dvořák je vysoce erudovaným odborníkem v léčbě konopím oceněným mj. premiérem Janem Fischerem, ředitelem Edukativní konopné kliniky, adikotologem a psychoterapeutem.
Za své jednání byl státní zástupce při své závěrečné řeči soudkyní opakovaně napomínán.  
 Státní zástupce Ivo Černík tak svým chováním a jednáním:
•         konal v rozporu se slibem Státního zástupce
•         způsobil porušení Zákona č. 283/1993 Sb., o Státním zastupitelství, který ukládá, že Státní zastupitelství při výkonu své působnosti dbá, aby každý jeho postup byl v souladu se zákonem, rychlý, odborný a účinný; svoji působnost vykonává nestranně, respektuje a chrání přitom lidskou důstojnost, rovnost všech před zákonem a dbá na ochranu základních lidských práv a svobod.


Žádáme, aby tento státní zástupce byl kárně stíhán. Očekáváme, že bude z funkce odvolán. Chování státního zástupce Mgr. Ivo Černíka zakládá podezření, že jeho zdravotní stav je natolik nepříznivý, že je nezpůsobilý funkci státního zástupce řádně a v souladu s Ústavou, zákony této země a slibem státního zástupce vykonávat.


Stížnost podávají
Rodiče, děti a rodina obžalovaných manželů Dvořákových, kteří byli osobně přítomní soudnímu jednání v Prostějově a dále nevládní neziskové organizace, které zřídily Edukativní konopnou kliniku v Praze a jejichž zástupci byli soudnímu jednání osobně přítomni, konkrétně  odborná společnost Konopí je lék, o.s. (MUDr. Jana Budařová), Ateliér ALF,o.s. (Mgr. Zbyněk Kopřiva) a Art Language Factory,o.s. (Mgr. Robert Nováček).


Se souhlasem a z pověření výše uvedených stížnost 16.května 2011 podávají statutární zástupci odborné společnosti Konopí je lék,o.s,


MUDr. Radek Matlach, soudní lékař 


Konopí je lék,o.s. , IČO: 227 27 281, registrace 7.8.2008, VS/1-1/72502/ 08-R, Bořivojova 90, 130 00 Praha